Een eigen zonne-installatie...
een beslissing die u best niet ondoordacht neemt.

Gaandeweg gaat u zichzelf een aantal vragen stellen. Maak u geen zorgen. Hiermee willen wij u graag helpen.



twijfeling

 


Vragen:

1. Is mijn woning geschikt voor fotovoltaische zonnepanelen?
2. Welke zonne-installatie wil ik eigenlijk en hoe groot?
3. Heb ik een bouwvergunning nodig?
4. Hoe verloopt de plaatsing en de aansluiting van de zonnepanelen?
5. Als alles gekoppeld is, wordt dit dan ook nagekeken?

 
 


VRAAG 1: Is mijn woning geschikt voor fotovoltaische zonnepanelen?


Welk soort dak heeft? Hoe is het dak gelegen ten opzichte van het zuiden? Welke hellingshoek heeft u dak? Heeft u schaduw van aanpalende gebouwen? Zijn andere elementen waar op gelet moet worden?

De mogelijkheden tot het monteren van zonnepanelen zijn talrijk. Zo worden ze zowel op hellende als platte daken geplaatst. Maar u kan uw zonnepanelen ook tegen de gevel laten monteren of in de tuin laten plaatsen.

In een verkennend gesprek komt onze expert bij u langs en bespreekt de mogelijkheden. Hij zal u wijzen op mogelijke opportuniteiten of hekelpunten. 

Terug

 

VRAAG 2: Welke zonne-installatie wil ik eigenlijk en hoe groot?


De keuze van de juiste zonnepanelen en het juiste type van PV-systeem is niet gemakkelijk. Onze mensen van Energietec zijn zich hiervan bewust. U zal merken dat zij u op een eerlijke manier advies geven over de vele producten die er bestaan op de markt. Het rendement verschilt namelijk naargelang het type zonnecel. Hierbij wordt door Energietec gekozen voor zonnecellen die aangepast zijn aan het typisch Belgische weer. Hierdoor zullen zij in onze omstreken (zelfs met bewolkt weer) een hoog rendement halen. En dat is uiteindelijk waar het om gaat.

Hoe groot wil u de zonne-installatie voorzien? Hierbij zijn enkele factoren van belang.
Het begint natuurlijk met de beschikbare oppervlakte. Hoeveel zonnepanelen kan en wil u plaatsen. Maar ook de beschikbare financiele middelen zijn belangrijk. Op welke subsidies kan u beroep doen? Hoeveel kWh wil u per jaar aanmaken? Met al deze vragen kunnen wij u wederom bijstaan. Zowel het budget als de beschikbare oppervlakte gaan bepalen hoeveel zonnepanelen u geplaatst wil zien. Dit aantal zonnepanelen bepaalt vervolgens welke omvormer van toepassing zal zijn.

Terug

VRAAG 3: Heb ik een bouwvergunning nodig?


In de meeste gevallen heeft u voor het plaatsen van de zonnepanelen geen bouwvergunning nodig. In sommige gemeenten of woongebieden is het echter noodzakelijk. U kan dus best even navraag doen op uw gemeentehuis.

Terug

 

VRAAG 4: Hoe verloopt de plaatsing en de aansluiting van de zonnepanelen?


Nadat de zonnepanelen gemonteerd zijn (zie werkwijze), worden ze via een elektrische kabel aan de omvormer in het huis gekoppeld. Deze omvormer wordt op een gemakkelijk toegankelijke en goed geventileerde ruimte geplaatst. Zo kan u de goede werking van uw zonne-installatie zelf in de gaten houden. Hierbij wordt een aparte kWh-teller geinstalleerd. Zo kan u met een oogopslag in de gaten houden hoeveel uw installatie u opbrengt. De omvormer wordt verder met een apart stopcontact aangesloten. Aansluiting op een stopcontact bijvoorbeeld op zolder is niet toegestaan.

Terug

 
 

VRAAG 5: Als alles gekoppeld is, wordt dit dan ook nagekeken?


Niet alleen mag u ervan uit gaan dat Energietec de nodige controles doet om na te gaan dat er geen menselijk foutje in kan sluipen. Hier bovenop komt nog dat er een verplichte keuring moet plaatsvinden door een erkend keuringsorganisme. Het keuringsverslag dient u vervolgens naar uw netbeheerder (bijvoorbeeld Infrax) te sturen.
De aanvraag tot keuring wordt door ons verzorgd, als ook het klaarmaken van de nodige documenten voor Infrax, de gemeente en de V.R.E.G. Uw netbeheerder moet namelijk ingelicht worden over uw installatie. Het kan zijn dat uw kWh-meter aangepast dient te worden. Want doordat u PV-stroom levert, mag uw kWh-meter langzamer draaien of terugdraaien. Voor PV-installaties tot een wisselstroomvermogen van 10 kW is de compensatie tussen injectie en afname toegestaan door het Technisch Reglement Distributie Vlaanderen van de VREG. De netbeheerder is door dit reglement verplicht dit op uw verzoek gratis te doen.

Met uw netbeheerder gaat u een zogenaamd ‘bilateriaal juridisch sluitend contract’ aan voor de aankoop van groenestroomcertificaten aan de wettelijk vastgelegde minimumprijs van 450 euro per MWh en over de gegarandeerde periode van 20 jaar vanaf het in werking stellen van het PV-systeem. (situatie in 2009) Vanaf 1 januari 2010 zal deze situatie veranderen. De mensen die voor 2010 hun installatie in gebruik hebben genomen, zullen van de vastgelegde voordelen blijven genieten. Voor de installaties na 2010 zullen andere contracten afgesloten worden.

Terug
 

 

 
 

 

 

Energietec

Weertersteenweg 267
3640 Kinrooi

Tel.: 089 700 107
Fax: 089 700 101
E-mail:
info@energietec.be